Salta al contenuto principale Salta alla mappa del sito a fondo pagina

Gastronomiskt Bibliotek

Mat och kultur

På Academia Barilla Gastronomiskt Bibliotek finns en samling med över 11 000 böcker med allt från allmänna kokböcker till specialiserade italienska kulinariska historier. Biblioteket är öppet för allmänheten och finns även tillgängligt online. Academia Barilla invigdes i maj 2004, då portarna till International Gastronomic Center slogs upp, och vi inledde vårt arbete med att bevara, odla och främja den italienska gastronomin. Inom ett år hade vi skapat Academia Barilla Gastronomiskt Bibliotek – ett viktigt steg på vägen för att lyckas med vårt uppdrag.

I biblioteket finns en unik samling italienska kokböcker och många andra texter vars tema är kulinariska traditioner. Vår samling, som omfattar över 10 000 böcker om mat och gastronomi, är tillgänglig för allmänheten. Här finns ett stort antal specialiserade texter om mathistoria och gastronomi, från 1500-talet till modern tid. Vi får kontinuerligt nytillskott till vår samling – både nyligen publicerade verk och forna tiders klassiker.

"Vi ser på Gastronomiskt Bibliotek som ett redskap för forskning och studier", säger Gianluigi Zenti, ordförande för Academia Barilla. "Det är en källa till kunskap som kommer att vara en resurs för hela den nationella och internationella gemenskapen av personer med intresse för mat och gastronomisk tradition. Academia Barilla har till uppgift att skydda och främja detta arv vilket, tillsammans med våra utbildningsprogram och produktsortiment, utgör grunden för vårt uppdrag.”

Tusentals böcker tillgängliga för allmänheten

På Academia Barilla Gastronomiskt Bibliotek finns över 11 000 böcker, varav de äldsta från 1500-talet. Vår samling är uppdelad i kategorier som går från pasta, grönsaker, sötsaker, bröd, vilt, frukt, fisk, ost till vin. Särskilda avdelningar är tillägnade kulinarisk historia och kultur: viktiga gastronomiska händelser, klassiska kokböcker, kända historiska personers kulinariska intressen, kost och näring, ingredienser och deras användning samt det regionala italienska köket och det internationella köket. Vår tidskriftsavdelning rymmer samlingar av över 40 tidskrifter med inriktning på mat och vin. Vårt bibliotek är ett rikt kulturarv. Det är ett värdefullt verktyg för restauratörer och kockar som vill fortbilda sig, fördjupa sig i specialämnen eller helt enkelt hitta nya recept. Biblioteket är också en viktig del av våra kulinariska kurser.

Tack vare en särskild överenskommelse med Comune di Parma, undertecknad den 28 maj 2004, kan man söka bland våra samlingar både genom att besöka biblioteket eller online. Gastronomiskt Bibliotek ingår också i det nationella nätverket av bibliotek. Tack vare denna överenskommelse kan vem som helst som är intresserad få tillgång till vår unika boksamling helt enkelt genom att använda sig av Parmas bibliotekssystem som återfinns på: http://opacsol.unipr.it. I kategorirutan "Biblioteche” väljer du "Biblioteca Gastronomica Academia Barilla". Du kan söka på författare, titel eller sökord. Alla relevanta verk i Academia Barillas katalog visas. Du kan reservera boken och låna den genom att besöka biblioteket, som ligger mitt i Barilla Center, på bara några minuters promenad från centrala Parma.

Vissa av våra bokrariteter finns inte i katalogen och lånas inte ut.

Sök i biblioteket

För mer information: