Salta al contenuto principale Salta alla mappa del sito a fondo pagina

Orecchiette

Torr, tradtionellt med majrova men även med tomat och ricotta
Del av det svenska sortimentet

Centrala och södra Italien, framförallt Apulien och regionen runt Bari
Den fabrikstillverkade versionen är spridd i hela Italien

Orecchiette betyder "små öron" och det är förstås formen som har gett denna pastasort dess namn. Degen, som görs på durumvetemjöl och vatten, skärs upp i bitar stora som bönor. Med fingertoppen eller en kniv dras bitarna längs arbetsytan så att man får som ett litet skal med en mycket tunn kant. Skalet vänds sedan ut och in. Denna pastasort kallas "orecchini" i Rom, "recchiatelle" i Kampanien och "orecchia di prete" i Abruzzo och Basilicata. I hembygden Apulien varierar dess namn i olika områden, beroende på pastans storlek.

Detta är en av de äldsta italienska pastasorterna. Håligheten i mitten har en skrovlig som absorberar såsen perfekt. Orecchiette kan ha sitt ursprung i Provence. Att det fanns en pastasort liknande denna i södra Frankrike finns dokumenterat sedan medeltiden. Vissa historiker menar att pastasorten kom till Italien med släkten Angevin, en adelsfamilj av frankisk härkomst som styrde Apulien och Basilicata under tolvhundratalet.  Åter andra historiker hävdar att orecchiette, som visar tecken på inflytande från Mellanöstern, förmodligen har sitt ursprung i området Sannicandro di Bari i Apulien under tiden för det normandisk-svabiska styret på elva- och tolvhundratalet. Enligt denna skola stammar orecchietten från ett traditionellt judiskt recept som den blomstrande judiska församlingen i regionen förde med sig.

Ett recept

Orecchiette

Orecchiette med körsbärstomater, oliver och aubergine som i Apulien

Ingredienser för 4 portioner

  • 350 g orecchiette pugliesi
  • 1 aubergine
  • 10 plommontomater maturi
  • 100 g oliver
  • 8 cl extra jungfruolja
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 klyftor av vitlök
  • salt och svartpeppar

Förberedelse

Lägg auberginen i ett durkslag, salta lätt och låt den rinna av i 30 minuter. Hetta sedan upp olja på medelgod värme i en stor och grund stekpanna och fräs auberginen tillsammans med en nypa svartpeppar och den hela vitlöksklyftan. Tillsätt körsbärstomaterna och låt dem steka med på medelgod värme i 5 minuter. Halvera oliverna och tillsätt dem till såsen. Ta upp vitlöksklyftan. Tillsätt rosmarin och rör om så att såsen blandas. Koka upp en stor kastrull med vatten, tillsätt salt och koka orecchietten al dente. Häll av vattnet. Vänd ner pastan i såsen och servera.