Salta al contenuto principale Salta alla mappa del sito a fondo pagina

Farfalle

Torr, med vanlig olja, smör eller tomatsås alternativt med ostsåser.
Även perfekt i kalla pastasallader.

Alla regioner i Italien
Särskilt populär i Ligurien

Namnet har pastasorten fått av av sin fjärilsliknande form (fjäril heter "farfalla" på italienska). Denna sort kallas ibland även "stricchetti", från en dialektal variant av verbet "stringere" ("att strama åt”), vilket alluderar på dess smala midja, och "galani", efter flugan som bärs tillsammans med smoking. I Umbrien kallas pastasorten även "fiocchetti", återigen på grund av likheten med en fluga, och i Abruzzo samt Apulien kallas den "nocca" eftersom den liknar en rosett.

Formen på farfalle leder tanken till de behagfulla färgsprakande varelser som fladdrar från blomma till blomma på ängen. De stora vingarna samlar upp såsen och håller den kvar i vecken, medan "midjan"  erbjuder en kontrasterande textur i gommen som förhöjer smakerna. Eftersom den ursprungligen tillverkades av tunna degplattpor som nyptes ihop för hand, kallades den tidigare även "stricchetti".

Symboler och naturhistoriska minnen döljer sig bland pastaformerna enligt ett underhållande textavsnitt författat av Cesare Marchi:

"Pasta släpper lös en vals av metaforer i ditt huvud: spaghetti, spaghettini, penne, pennoni, rigatoni, bucatoni, fidelini, trenette, tortiglioni. Vissa kommer från djurriket, såsom farfalle (fjärilar), farfalline (små fjärilar) .... Andra stammar från religionen: capelli d’angelo (änglahår), maniche di frate (prästärmar), avemmaria (Ave Maria), cappelli da prete (prästhatt)."
Från: Marchi, Cesare, Quando siamo a tavola
Milan (I), Rizzoli, 1990.

Ett recept

Farfalle

Farfalle med auberginesås

Ingredienser för 4 portioner

  • 300 g farfalle
  • 300 g auberginer
  • 3 cl extra jungfruolja
  • un liten knippa basilika
  • salt och peppar
  • matolja

Förberedelse

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt salt. Skär auberginen i stora bitar som kokas mjuka i det salta vattnet, ca 10 minuter. Häll av vattnet och lägg auberginebitarna i en matberedare. Tillsätt basilikablad och en nypa salt och peppar. Mixa till en slät och tjockflytande sås. Salta och peppra efter smak och varmhåll på medelgod värme. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt generöst med salt. Koka pastan al dente, häll av vattnet och tillsätt såsen. Tillsätt extra jungfruolja och värm hastigt under omrörning. Lägg upp på pastatallrikar och servera. (Om så önskas kan du garnera tunna skivor aubergin som först har stekts lätt i olja.)